Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zajímá vás, jaké vánoční menu podávají v jiných koutech světa? Přinášíme vám přehled štědrovečerních jídel, u kterých můžete načerpat inspiraci.

Brazílie

U štědrovečerní hostiny, která začíná většinou mezi osmou a desátou hodinou večer, se sejde celá rodina, včetně kmotrů a vzdálených příbuzných. Hlavním vánočním jídlem v Brazílii je pečený krocan a jako přílohu podávají rýži. Typickým ovocem jsou hrozny, které prý přinášejí štěstí a bohatství. Je zvykem, že členové rodiny sami přinesou občerstvení, a slavnostní tabule se pak musí rozdělit na více stolů. Brazilci milují maso a sýry všeho druhu a na vánočním stole nechybí nic z oblíbených rodinných jídel. V São Paulu je typický cuz-cuz paulista, což je vlastně kuskus zapečený ve formě na bábovku s rajčaty a vajíčkem.

Jako dezert se podávají sladké dorty s kokosem nebo banánem, brazilský domácí puding a typické Panettone, což je sladký chléb v italském stylu.

Francie

Přesná podoba hostiny se liší podle regionu, ale nikdy při ní nesmí chybět šampaňské. Nejběžnějším předkrmem jsou foie gras, ústřice, uzený losos a slané pohankové palačinky. Hlavní chod se skládá z pečené husy s nádivkou z jedlých kaštanů, nebo nebo lanýžovou pastou. Podávat se můžou i další pečeně, například kuřecí či jehněčí.Tradičním dezertem je „vánoční poleno„, což je piškotová roláda s máslovým krémem. Je nazdobená tak, aby vzhledem připomínala polínko či část větve.

Peru

V Peru je hlavním chodem krocan, který se v některých oblastech nadívá čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales. Jde o těsto z kukuřičné mouky, ve kterém jsou kousky vepřového nebo kuřecího masa, a vše je zabalené ve slupce od kukuřice. Jako dezert se podávají ovocné koláče nebo marcipán.

Španělsko

Tradiční vánoční večeře se ve Španělsku podává mezi desátou hodinou a půlnocí. Hostinu otevírají tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny, nebo polévka z darů moře. Jako hlavní chod se podávají královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu.

Jako dezert slouží marcipánové sušenky a churroz, což jsou hranolky ze smaženého těsta, obalené v cukru a skořici.

Německo

Naši němečtí sousedé si to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí a kapustu. Tradičním dezertem je vánoční štola. Tento sladký chlebíček s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem je k dostání i u nás v obchodech.

Polsko

V Polsku mají na Štědrý den večeři o dvanácti chodech symbolizujících počet měsíců v roce. Na vánočním stole bývá polévka, ryby, zelí s houbami, pirohy, fazole, kaše s houbami, noky s mákem, boršč z červené řepy a tzv. makůvky, pod čímž si můžete představit žemle máčené v oslazeném mléce a dochucované mákem a rozinkami. Každé jídlo by se mělo ochutnat, aby nechybělo v průběhu příštího roku na stole. Pro štěstí do dalšího roku je také tradicí, nechat u stolu jedno místo neobsazené, sloužící pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u dveří.

Anglie

K večeři se připravuje pečená husa, nadívaný krocan s kaštany nebo také hovězí, doplněné o chlebovou omáčku, klobásky obalené ve slanině, paštiky, koláče a rybí polévka. Nechybí ani tradiční anglický vánoční puding, který se od českého výrazně liší. Je nejčastěji vyrobený z oříšků, hrozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Podává se s koňakem nebo punčem.

Láká vás nějaká jídla zkusit, nebo raději zůstanete u kapra s bramborovým salátem?
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.