Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Brambory jsou jednou ze základních surovin naší kuchyně. A ačkoli mají širokou škálu využití, často si klademe otázku, co si z nich dnes připravit. Inspirujte se tedy tímto článkem, který Vám představí brambory v roli přílohy, hlavního jídla či polévky.

Nejlepší hranolky

Ingredience:

  • sůl 2 lžíce
  • mleté chilli 1 lžička
  • bazalka
  • mletý římský kmín
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 4 brambor
  • 1-3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě nastrouhaný parmazán (podle chuti)

Nejprve si připravte kořenicí směs – smíchejte všechny ingredience v misce a dejte prozatím stranou. Brambory oloupejte, odkrojte špičky a nakrájejte dlouhé hranolky. Hranolky dejte do velké mísy a zalijte studenou vodou. Nechte odležet alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc. Poté slijte vodu a hranolky dejte v jedné vrstvě na papírové utěrky a nechte pořádně osušit. Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Pečlivě osušené hranolky na něj rozložte, pokapejte olivovým olejem a přidejte 3 lžíce kořenicí směsi. Hranolky s olejem a kořením dobře promíchejte a poté hranolky rozložte na plechu tak, aby byly v jedné vrstvě. Pečte asi 30 minut, jednou až dvakrát během této doby obraťte, aby se hranolky opekly ze všech stran. Pečte dokud nebudou hranolky krásně zlatavé a konce lehce připečené. Plech vyndejte z trouby a hranolky posypte strouhaným parmazánem. Dobrou chuť!

Šťouchané brambory s hlívou

  • 800 g brambo
  • 200-250 g hlívy
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • jarní cibulka
  • česnek
  • mléko
  • kousek sádla
  • sůl

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli na drobno, hlívu na kousky. Na kousku sádla vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli. Když začne zlátnout, přidáme hlívu a česnek na plátky. Dusíme asi 10-15 minut do vydušení vody a hlíva se začne opékat. Po chvíli odstavíme a brambory slijeme. Nejdříve brambory rozšťoucháme s trochou horkého mléka a hlívu už jen vmícháme vařečkou. Nakonec vmícháme nakrájenou zelenou část jarní cibulky. Podáváme jako přílohu, ale stačí k tomu jen zeleninový salát nebo mléko.

Zapečené brambory z brokolicí

  • 8-10 větších brambor
  • 4 větší rajčata
  • 2 hlavičky brokolice
  • 4 ks sýru camembert
  • 2 kelímky smetany na vaření
  • plátky slaniny
  • plátkovy sýr
  • sůl
  • pepř
  • koření na hermelín

Uvaříme brambory, aby byly měkké a brokolici. Uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky (já jsem ještě plátky přepůlila, ale je vše na vás). Mezitím nakrájíme rajčata na plátky, vyskládáme na talíř, osolíme, opepříme a dáme do ledničky (kdo chce). Slaninu a camembert nakrájíme na plátky, posypeme kořením na hermelín a vše dáme do ledničky vychladnout. Vychladit jsem to dala kvůli hermelínu, má tendenci se roztékat a pak by se plátky potrhaly (ale nemusíte, záleží na vás). Do zapékací mísy jako první patro vyskládáme brambory, posypeme kořením na americké brambory. Na to narovnáme slaninu, na slaninu okořeněný hermelín, posypeme brokolicí a dáme rajčata. Nakonec polijeme smetanou. Druhé patro skládáme stejně. Nakonec navrch dáme zbytek slaniny a celé zalijeme zbylou smetanou.
Navrch nakrájíme plátkový sýr. Pečeme v troubě na 170°C 60 minut.

Výsledek obrázku pro zapečené brambory

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.