Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Chcete dodržovat zásady zdravé stravy, ale nechcete se úplně vzdát vašich oblíbených jídel, které tam úplně nezapadají? Tak vězte, že i takové karbanátky a svíčková se dají uvařit zdravě a bez toho, abyste se ochudili o chuťový zážitek. Dokonce jimy můžete obalamutit i rodinu, které zdravá strava nic neříká a při vašich marných pokusech o zdravý oběd se ošklíbali nad talířem. Vyzkoušejte tyto recepty které si určitě oblíbíte!

Odlehčená svíčková omáčka

Ingredience:

  • 500 g hovězí svíčkové (popřípadě jiného libového hovězího)
  • 2 lžičky kvalitního oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • sůl
  • stévie (nebo trochu hnědého cukru)
  • ocet
  • 150 g bílého jogurtu

Postup:

Na oleji orestujeme cibuli, podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev, petržel a celer a chvíli vaříme. Tím vznikne základ zeleninového vývaru. Hovězí maso osolíme, opepříme, nasucho opečeme na pánvi a vložíme do zeleninového základu. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Po uvaření vyndáme maso i koření a omáčku rozmixujeme. Vmícháme bílý jogurt. K dochucení můžeme použít sůl, stévii (místo klasického cukru) a ocet.

Zdravá koprovka

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • kopr
  • sůl
  • 200ml smetany (sojové nebo zakysané)
  • 1litr vody nebo vývaru
  • 3 lžíce hrašky na zahuštění
  • olej

Postup:

V kastrolu si rozehřejte olej, přihoďte na hrubo nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou petržel. Osmahněte a potom přideje na hrubém struhadle nastrouhanou cuketu i se slupkou. Zalijte vodou, osolte a povařte asi 15 minut. Pak ponorným mixérem vše rozmixujte najemno. V misce si ve studené vodě (cca 200ml) rozmíchejte hrašku a za stálého míchání jí přilévejte do kastrolu. Omáčku pak povařte dalších 15 minut a přidejte kopr se smetanou. Promíchejte a nechte probublávat ještě asi 5 minut.

Dietní karbanátky

Ingredience:

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 2 vejce
  • 6 lžic strouhanky
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 300 ml vody

Postup:

Oloupejte si cibule a česnek. Jednu cibulku nakrájíme na velmi drobné kousky, druhou na kolečka. Česnek nastrouháme na jemném struhadle. V mísesmícháme mleté maso s připravenou cibulkou a česnekem, přidáme vejce, sůl, pepř a majoránku a důkladně smícháme. Nakonec přidáváme strouhanku – tolik, aby se daly snadno tvořit karbanátky. Do pekáče poklademe cibuli nakrájenou na kolečka, na ni položíme krabranátky a podlijeme cca čtvrt litrem vody. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme cca 20 minut, poté karbanátky otočíme a pečeme z druhé strany. Pokud se voda odpaří, lehce opět podlijeme, aby maso nebylo připečené.
Zdravé jídlo nemá být nuda! Musí vás bavit a uspokojovat. Začněte se změnami krůček po krůčku a postupně si vybudujte zdravé návyky.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.