Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Opět tady máme období, kdy jsou všude kolem nás dýně. Ale co si z nich uvařit? Nechte se inspirovat tímto článkem. Dýně jsou prostě podzimním hitem. Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude možná překvapen, jaké delikátní, rychlé a levné pokrmy lze z dýně Hokaido připravit. Vyzkoušejte chutné recepty z dýně, kterými Vás tento článek inspiruje.

Dýňová polévka s krutony

  • 360 g dýně očištěná a nastrouhaná
  • 60 g celer nastrouhaný
  • 60 g mrkev nastrouhaná
  • máslo nebo olivový olej
  • 3 stroužek česnek nastrouhaný, dle chuti, cca 2 –
  • zeleninový vývar nebo voda
  • 2 dl smetana na vaření
  • sůl
  • pepř mletý
  • muškátový květ – špetka (není nutný)

Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru nebo vody (2 dcl), muškátový květ, nastrouhaný česnek a dusíme doměkka. Pak vše rozmixujeme na hladkou kaši, přilijeme smetanu (nebo vývar), případně ještě naředíme (záleží na tom, jak chceme mít polévku krémovou). Ke konci dochutíme solí, pepřem, nebo ještě přidáme česnek. Polévku podáváme s na másle (olivovém oleji) osmaženými houskovými krutony.

Dýňové lívanečky

  • 250 g vychladlého dýňového pyré
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • 400 ml mléka
  • 3 vejce
  • 60 g másla
  • olej na smažení
  • jogurt, javorový sirup a čerstvé ovoce na ozdobení

V misce metličkou smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě společně prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Do třetice ušlehejte z bílků a cukru pevný sníh. Mléčnou směs nalijte k moučné směsi a krátce promíchejte, aby se vše spojilo. Přidejte sníh a jemně zapracujte, docela dobře to jde použitou metličkou od sněhu. Na rozehřáté, lehce olejem potřené pánvi smažte postupně malé lívanečky. Těsto obsahuje cukr a proto se snadno přichytává, raději použijte pánev s nepřilnavým povrchem. Podávejte teplé, přelité medem, s hustým jogurtem a posypané trochou ovoce.

Dýňové noky

  • 500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých)
  • 500 g očištěné máslové dýně
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g slaniny
  • strouhaný parmazán

Oloupané a nakrájené brambory nechte uvařit doměkka. Zvlášť uvařte i dýni. Obojí slijte a nechte dobře vychladnout, nejlépe přes noc. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a začněte zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než dokončíte noky. Brambory a dýni prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. S ostatními surovinami smíchejte na jemné, nelepivé těsto. Pokud se lepí příliš, přidejte více hladké mouky. Pracujte rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujte, jinak povolí. Vypracované těsto rozdělte na čtvrtiny, každou vyválejte na váleček silný asi jako palec a nakrájejte na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprašte moukou, aby se k sobě neslepily. Na speciálním dřevěném prkénku můžete vytlačit drobné rýhy, anebo letmo narýhujte noky vidličkou, anebo nic z toho nemusíte dělat. Všechny noky najednou pak vhoďte do vroucí vody a po chvíli promíchejte, abyste je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vařte už jen minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovte. Zatímco se noky vaří, nakrájejte slaninu a zvolna ji ve velké pánvi osmahněte dozlatova. Uvařené a scezené noky vhoďte do pánve ke slanině a ještě zprudka půl minuty až minutu orestujte. Rozdělte na nahřáté talíře a posypte strouhaným parmazánem.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.