Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jsou zdravé, chutné a nenahraditelné. O čem že je řeč? O černém zázraku naší zahrady či lesa – o ostružinách. Ostružiny v sobě ukrývají spoustu minerálů a vitaminů. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, karoten, draslík a bioflavonoidy. A čím mají plody sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují.

Proč jíst ostružiny?

  • Zpomalují množení nádorových buněk, hlavně u rakoviny střev, plic a prsu.
  • Zpomalují stárnutí.
  • Podporují imunitní.
  • Působí proti průjmu a při žaludečních problémech.
  • Urychlují hojení ran.
  •  Zaženou rýmu, nachlazení, angínu i kašel.
  • Zbavují menstruačních bolestí
  •  Zlepšují stav cévního systému.
  • Ulevují při křečových žilách a hemoroidech.

Pokud nechcete jíst ostružiny samotné, je dobré inspirovat se v nějaké zdravé a lahodné pochoutce. A takovou Vám nabízí právě tento článek. Nabízíme Vám skvělý recept bez lepku, cukru a mléka. Tento dezert je vynikající a zároveň obsahuje velké množství bílkovin a zdravých tuků.

 

Ostružinové pohlazení

Ingredience:

KORPUS:

  • hrnek strouhané mrkve
  • 2/3 hrnku mletých mandlí
  • 2 domácí vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce konopného proteinu
  • lžička skořice
  • lžička jedlé sody
  • 25g hořké čokolády 90%
  • mořská sůl

OSTRUŽINOVÁ OMÁČKA:

  • Ostružiny
  • Voda

SMETANA:

  • 200ml kokosové mléko to husté
  • vanilka
  • případně med

 

Nejdříve si připravíme korpus. Ten nahrazuje sušenky nebo piškoty, které se běžně do těchto dezertů dávají. Do misky dáme najemno nastrouhanou mrkev, namleté mandle, vejce, skořici a sůl. Vše promícháme a dále přidáme na kousky pokrájenou čokoládu a trochu javorového sirupu  (2-3 lžíce). Vše dáme  péct na pečícím papíru na 180 stupňů asi 35 minut. Po upečení necháme vychladnout. (pokud byste nenechali korpus vychladnout, zapařovaly by se Vám skleničky). Dále vezmeme hrst ostružin a dáme na je pánev. Ostružiny podlijeme troškou vody. Vidličkou rozmačkáme a chvilku povaříme do malého zhoustnutí. Poté si připravíme vychlazené kokosové mléko, které nalijeme do misky. Přidáme vanilku a šleháme do konzistence šlehačky.

Studený korpus naporcujeme a vyskládáme na dno skleniček, dáme smetanu a polijeme ostružinovou omáčkou. Tento postup opakujeme do naplnění nádoby.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.