Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Záviny jsou oblíbeným dezertem, obzvlášť teď na podzim, kdy snad v každé domácnosti zavoní ten klasický jablečný. Přinášíme vám dávku receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 Hera nebo máslo
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 vejce na potření závinu
  • jablka
  • rozinky
  • sekané ořechy
  • trochu skořice
  • rozpuštěné máslo

Postup:

  1. Do mouky přidáme rozměklý tuk, vejce a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka.
  2. Z těsta vyválíme 2 pláty, na každý rozprostřeme jablka, pokapeme máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
  3. Závin popícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 stupních cca 30 min.

Švestkový závin s mákem

Ingredience na 2 záviny:

  • 1 balení listového těsta
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 švestek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na poloviny a rozválíme je na placky.
  2. Mák smícháme s mlékem, cukrem a skořicí a povaříme. Mezitím, co bude směs chladnout, omyjeme švestky a přepůlíme je.
  3. Na polovinu vyváleného těsta naneseme polovinu makové náplně a poklademe ji polovinou překrájených švestek. Zavineme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujeme s druhou polovinou těsta a náplně.
  4. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C cca 40 minut.

Špenátový závin s nivou

Ingredience:

  • balení listového těsta
  • 3 stroužky česneku
  • 1 sušená chilli paprička
  • 300 g mraženého listového špenátu
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 150 g rozdrobené nivy
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Na másle opečte pokrájený česnek a 1 rozdrobenou chilli papričku. Přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.
  2. Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto a sviňte.
  3. Závin potřete vajíčkem a v troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.

Masový závin

Ingredience na 2 záviny:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • lžička soli
  • lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hera nebo máslo
  • sůl
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Připravíme masovou náplň – na rozpálené pánvi opečeme nadrobno nasekanou cibulu dosklovata a přidáme mlété maso. Po propečení masa přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 15 minut a poté necháme s odklopenou pokličkou odpařit tekutinu.
  2. Během chladnutí masové směsi si smícháme mouku s tvarohem, rozměklou herou a špetkou soli. Vypracujeme hladké pružné těsto a rozdělíme ho na poloviny. Na pomoučeném válu vyválíme z obou placku, kterou poklademe masovou směsí a zavineme.
  3. Dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut dozlatova.Vyzkoušeli jste nějaký z receptů? Podělte se s námi o zkušenosti v komentářích! smile

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.