Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kečup, tatarka, majonéza, pesta a různé zálivky – tyto dochucovadla jsou dnes velmi populární. Dají se použít k lecčemu a dodávají jídlu zcela novou chuť. Bohužel ty, které jsou běžně k dostání v supermarketech, obsahují příliš mnoho tuku, cukru, soli a přidaných konzervantů a aromat.

Doma vyrobené omáčky a dipy jsou většinou nejen zdravější, ale také mnohem chutnější. Proto přinášíme několik receptů, které si jistě zamilujete !

 

Bešamel

Klasická italská omáčka, podávaná například k zelenině, těstovinám a dalším pokrmům. Také jako jedna z hlavích ingrediencí pro přípravu lasagní.

Ingredience:

  • Máslo
  • Mouka
  • Mléko
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Nalijte do hrnce dva hrnečky mléka a zahřejte. V hluboké pánvi nechte roztát tři lžíce másla, přisypte dvě lžíce mouky a dobře promíchejte. Po malých troškách přilévejte teplé mléko a intenzivně míchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Směs provařte 2 minuty. Mezitím by omáčka měla zhoustnout. Jemně osolte a opepřete. Přidat můžete i špetku muškátového oříšku.

 

Rajčatová omáčka

Ideální k těstovinám, na pizzu, nebo jako náhrada kečupu.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 konzerva rajčat
  • 2 rajčata
  • Rajčatový protlak
  • Pepř, sůl, cukr, oregano, bazalka

Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Po 7 až 8 minutách přidejte lžíci oregana, konzervu rajčat a dvě lžíce rajčatového protlaku anebo kečupu (pokud použijete rajčatový protlak, musíte ještě osladit lžičkou cukru). Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Poté přidejte čerstvá rajčata bez slupky, dochuťte pepřem a solí a je hotovo. Dle chuti můžete přidat čerstvou bazalku.

 

Česnekový dresink

Velmi jednoduchá a přitom výtečná omáčka. Hodí se k bramborám, jako pomazánka na jednohubky nebo jako dip k zelenině.

Ingredience:

  • 250 g zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, pažitka

Nasekanou pažitku smíchejte se smetanou a česnekem, dochuťte solí a pepřem a dresing je hotový.

 

Hořčičný dresink

Hořčičný dip je ideální zejména k masu a do salátů.

Ingredience:

  • 200 ml smetany
  • Hořčice plnotučná
  • Hořčice kremžská
  • Med
  • Citron
  • Bylinky

Na pánev nalijte smetanu, přimíchejte 2 lžíce plnotučné hořčice a 2 lžíce kremžské. Po prohřátí přidejte 2 lžičky medu a šťávu z čtvrtky citronu. Jakmile začne omáčka houstnout, přidejte oblíbené bylinky. Například kopr, petrželku, pažitku nebo cokoli podle vaší chuti.

 

Domácí tatarka

Ingredience:

  • 6 lžic majonézy (pokud nemáte rádi majonézu, použijte zakysanou smetanu).
  • Kyselá okurka
  • Petrželka
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř

Okurku a petrželku nakrájejte najemno a smíchejte s majonézou. Přidejte česnek, osolte a opepřete. Nechte odležet v lednici alespoň 1 hodinu. Můžete ještě přidat šťávu z čtvrtky citronu a lžičku hořčice a najemno nakrájenou jarní cibulku.

 

Pesto

Pomazánka na jednohubky, rozpečené pečivo nebo do zeleninového salátu.

Ingredience:

  • 50 g parmazánu
  • 50 g bazalky
  • 2 hřebíčky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 100 ml olivového oleje
  • Sůl

Všechny ingredience rozmixujeme a pesto je hotové !

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.