Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Podzimní čas je tady a s ním i podzimní paleta plná překrásných barev. Co si do podzimního období zahrnout i svůj jídelníček? Máme pro Vás několik podzimních receptů, které se přesně hodí pro toto období.

Podzimní sýrové žampióny

Ingredience:

  • 4 žampiony
  • 100g gorgonzoly nebo jiného modrého sýru
  • 100g chedaru
  • 25g vlašských ořechů (opékané a hrubě nasekané)
  • špetka tymiánu
  • 50g másla

Nahřejte troubu na teplotu 200 ° C. Vložte očištěné hlavičky žampiónů . Vidličkou rozmělněte nahrubo nastrouhané sýry a smíchejte je s vlašskými ořechy, tymiánem a máslem. Naplňte hlavičky žampiónů směsí a vložte je do trouby cca na 10 minut. Nejlépe do doby dokud houby nezměknou. Můžeme dozdobit bylinkami či rajčaty a podávat.

Podzimní salát

Ingredience:

  • 3 plátky chleba (nakrájené na malé kostičky)
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 200g vařené řepy
  • 4-6 plátky šunky (na polovinu)
  • 1 jablko
  • 1 malá červená cibule
  • 2 lžička Dijon hořčice

Na pánvi osmahněte chléb s olivovým olejem. Můžete osolit a opepřit.  Poté kousky chleba vysypte do misky  a nechte vychladnout. Do mísy pak přidejte na plátky nakrájenou cibuli s octem a vše smíchejte a nechte odležet 10 minut. Mezi tím si vytvoříme směs z hořčice, červené řepy a oleje, dochutíme solí a pepřem a vmícháme do mísy s chlebem. V druhé míse si připravíme ledový salát, který roztrháme na listy. Na rozpálené pánvi osmažíme šunku, kterou pak položíme na připravený ledový salát a dále přidáme chlebové krutonky (můžete zvolit i postup, kdy šunku položíte až na krutonky). Na závěr vše ozdobíme kousky jablek.

Podzimní polévka

Ten, kdo miluje polévky, pak si zde rozhodně přijde na své. Právě podzimní zelenina v této polévce hraje důležitou roli a klidně s ní můžete experimentovat podle Vaší libosti. A jelikož se může pyšnit mnohými barvami, je pro podzimní období jako dělaná!

Ingredience:

  • 100ganglická slanina
  • cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • mrkev 2 ks
  • petržel 1 ks
  • 1/3 celeru
  • chilli
  • 1/4 květáku
  • růžičková kapusta 10 ks
  • kari koření 1 lžička
  • mletá kurkuma 1 lžička
  • mletý římský kmín 1/2 lžičky
  • voda 1,5 l
  • červená loupaná čočka 6 lžic
  • 2 brambory
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • bobkobý list
  • vinný ocet 1–2 lžíce

Ve velkém nepřilnavém hrnci nechte rozpustit olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, tak aby slanina pustila šťávu a cibule zesklovatěla. Do základu vsypte nasekaný česnek, nakrájenou mrkev, celer a petržel a na malé růžičky rozebraný květák a nechte restovat, až se zelenina trochu opeče.

Zasypte kari kořením, kurkumou a římským kmínem a promíchejte. Poté zalijte horkou vodou, promíchejte a přisypte nakrájené brambory, rozpůlené růžičkové kapustičky a červenou čočku. Osolte, opepřete a vsypte bobkový list. Přikryjte a nechte vařit do změknutí zeleniny. Trvá to asi 15–20 minut.

Do polévky vlijte vinný ocet, nechte minutku provařit, dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat posypané chilli a zalité kysanou smetanou!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.