Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Inspirujte se podzimem s liškou obecnou!

Houbařská sezóna je opět tady a s ní i tento článek, který se věnuje jedné z nejchutnějších hub. Ano, liška obecná opravdu patří mezi ty nejlahodnější houby, které vašemu jídlu dodají tu správnou hloubku a chuť. Dobré je také zmínit, že v současné době jsou houby považovány za potraviny s vysokou výživovou hodnotou. Čili každý výživový poradce vám je rozhodně odporučí.

Liška obecná je známá nejen pro svůj specifický vzhled, lahodnou chuť, ale také proto, že je prospěšná pro náš imunitní systém. A kdy jindy vyrazit sbírat tyto houby než právě na podzim.

Jíst alespoň jednou za čas recepty z lišek se určitě vyplatí. Lišky mají totiž množství pozitivních účinků na naše tělo. Podobně jako hlíva ústřičná kladně působí na náš imunitní systém a zvyšují jeho funkci. Dále mají silné antioxidační účinky a v neposlední řadě také pomáhají zvyšovat stabilitu našeho trávicího systému. A pokud chcete snížit váhu, lišky jsou tou správnou volbou, protože neobsahují téměř žádné kalorie.

Lišky můžete připravovat nejrůznějšími způsoby. Můžete je hned zpracovat či si je usušit na jindy. Hodí se jak do omáček, tak i do polévek. Můžeme je ale také smažit, grilovat či zavařovat. V pokračování tohoto článku najdete právě několik receptů, jak si tuto vynikající houbu připravit.

Polévka s liškami

Liška se výborně spojuje se smetanou, protože ji krásně zjemní. Tento recept na liščí krémovou polévku potěší nejen vás, ale i celou rodinu.

Ingredience:

  • 200 g lišek
  • 50 g másla
  • 1 mrkev
  • 120 g jarní cibulky
  • zeleninový vývar
  • 100 ml smetany
  • 150 g slaniny
  • čerstvá petrželka
  • mletý kmín
  • sůl, pepř

Nejprve si v hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm mrkev nakrájenou na kolečka. Po chvíli přidáme také pokrájené lišky a krátce restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme větší špetku mletého kmínu. Poté si do hrnce přidáme pokrájenou jarní cibulku, celou směs zalijeme vývarem a vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut do změknutí. Polévku rozmixujeme na krém a zjemníme smetanou. V jiném hrnci si mezitím opečeme pokrájenou slaninu, kterou ozdobíme společně s jemně nasekanou petrželkou každý talíř polévky. Liškovou polévku je nejlepší podávat  s čerstvým chlebem.

Lišková omeleta

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 150 g lišek
  • pažitka
  • 2 rajčata
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Lišky si očistíme, nakrájíme a dáme smažit na olivový olej. Jakmile jsou měkké, osolíme je. V jiné míse si rozšleháme vejce, která osolíme a opepříme. Vaječnou směs nalijeme rovnoměrně na houby, smažíme z jedné strany, a poté otočíme. Houbovou omeletu si nakonec posypeme nakrájenou pažitkou či cibulkou. Podáváme ji s plátky rajčat jako snídani nebo lehkou večeři.

Lišková smaženice

Ingredience:

  • 500 g hub lišek
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • špetka  pepře

Lišky očistíme, nakrájíme a vložíme na pánev.
Na mírném ohni za občasného míchání dusíme. Přidáme trochu kmínu.
Těsně před dokončením, když jsou houby měkké, přidáme máslo a vajíčka. Osolíme, přidáme špetku mletého pepře a podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Lišky na smetaně

Ingredience:

  • 400 g lišek
  • 200 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 mrkev1
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • máslo
  • olej
  • celé nové koření
  • bobkový lis
  • sůl

Na pánvi rozpustíme máslo s olejem a jemně nakrájenou cibuli dohněda orestujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a jakmile je zelenina orestovaná a měkká, přidáme lišky. Znovu dobře promísíme, posolíme, přidáme nové koření, bobkový list. Mírně podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Poté zalijeme smetanou prošlehanou s hladkou moukou a dobře provaříme. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo dohladíme špetkou cukru a podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.