Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Houbová sezóna je opět tady a pokud přemýšlíte, co dobrého si z hub připravit, jak nejlépe je dochutit či s čím je kombinovat, tento článek vám jistě poradí. Najdete zde nejen tradiční recepty, ale také gurmánské trendy dnešní doby.

Hovězí na houbách

Pravá česká omáčka z hub, tak ta prostě na našem jídelním stole nesmí chybět. Toto typicky české jídlo je jednou z nejchutnějších forem, jak můžeme houby tepelně zpracovat.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • 500g zadního hovězího
  • 2 cibule300 g čerstvých hub
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • olej
  • sádlo
  • hladká mouka

POSTUP PŘÍPRAVY
Maso nakrájíme na 5 – 6 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou 1 velkou cibuli a do ní vložíme okořeněné plátky z jedné strany obalené v hladké mouce. Lehce osmahneme z obou stran.  Přidáme bobkový list. Podlijeme nejlépe vývarem a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté na cca 220°C. Teplotu snížíme na cca 170 – 180 °C (dle vlastností své trouby). Tam necháme maso pomalu péci. Mezitím si na sádle osmahneme druhou, na kostičky nakrájenou cibuli.Vložíme čerstvé očištěné houby (můžou být i mražené), osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a zlehka podusíme. Asi po 1 hodině pečení masa v troubě přidáme podušené houby a přibližně další půlhodinu necháme péci. Až je maso měkké, můžeme dosolit a rovnou podávat s kynutým knedlíkem či s rýží.

Smaženice

Pokud chcete recept na rychlou a zároveň chutnou večeři, zde nemůžete udělat chybu. Smaženice je výbornou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • sůl
  • 1 cibule
  • máslo
  • čerstvé houby
  • vejce
  • mletý kmín

POSTUP PŘÍPRAVY

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Houby očistíme, propláchneme a nakrájíme na plátky. Máslo rozpustíme a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme houby, kmín a dusíme. Pokud jsou houby sušší, podlijeme vodou, jinak není třeba a dusíme doměkka.Vajíčka rozšleháme se solí a před koncem dušení je vmícháme do podušených hub. Mícháme dokud nezhoustnou. Podáváme s chlebem či jiným tmavým či celozrnným pečivem.

Houbové řízky

Houbové řízky patří k nejzákladnějším pokrmům, které můžeme z hub uvařit. Jsou chutné, šťavnaté a určitě potěší každého milovníka těchto lesních dobrot.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  •  1 kg čerstvých hub
  • sůl
  • drcený kmín
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

POSTUP PŘÍPRAVY

Houby očistíme, otřeme a nakrájíme na větší silnější plátky, které osolíme a okmínujeme. Když mírně zvlhnou, obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s chlebem.

Houbové fettuccine

Pomalu přecházíme z domácí kuchyně na to světovější. Připravte si chutné a lahodné jídlo, které je vhodné i pro vegetariány.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  •  1 kg čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1 lžička nakrájené šalvěje
  • sůl
  • pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Lehce osolenou vodu v hrnci přivedeme k varu. Do ní přidáme těstoviny a necháme je vařit. Asi po 8 až 10 minutách je odstavíme, tak aby byly tak zvaně „al dente“.  Dále si na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme šalotku a česnek, necháme smažit do zlatova. Poté přidáme houby a necháme vařit dokud nezměknou. Smetanu si rozmícháme se šalvějí a zalijeme s ní houby na pánvi. Přidáme pepř a sůl a necháme vařit. Na závěr přidáme fettucciny a můžeme podávat.

Houbové rizoto

Italská rizota se sice mohou jevit jako složitější na přípravu, ale věřte mi, že stojí za to. Můžete je podávat nejen jako samostatný pokrm, ale perfektně doplňují i grilovaná masa. A to vše platí zejména o houbovém rizotu.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

  • 6 hrnků kuřecího vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 1 1/2 hrnku rýže
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla
  • parmazán
  • víno

POSTUP PŘÍPRAVY

Do hrnce nalijeme 4 hrnky vývaru a pomalu ho začneme vařit. Dále přidáme dvě lžíce olivového oleje. Houby vložíme do vývaru a necháme vařit asi tři minuty. Poté houby vyjmeme a necháme odstát. Na rozehřátou pánev dáme 1 lžíci olivového oleje a najemno nakrájenou šalotku. Přidáme rýži a směs promícháme. Dále rýži zalijeme bílím vínem a za stálého míchání necháme absorbovat. Poté přidáme 2 hrnky vývaru a necháme vařit dokud se vývar nevstřebá. Když je rýže hotová odstavíme ji a v mícháme do ní houby. Dále přidáme máslo, pažitku a parmezán. Můžeme dochutit solí a pepřem. Takto celý pokrm podáváme.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.