Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Když je léto, sluníčko a teplo, tak většina z nás sáhne po něčem studeném jako jsou saláty, pomazánky, ovocné fresh džusy, zmrzliny atd. Bohužel ale léto už je za námi a přišel podzim. Období ochlazování počasí, rýmy a deště. Období, kdy naše tělo potřebuje něco teplého a výživného. Jako jsou třeba POLÉVKY!

Horké a zdravé polévky jsou nejen hřejivé, ale dokonce i zasytí a dodají našemu tělu spoustu výživných látek, které v tomhle období potřebuje.

Indická bramborová polévka s cibulí

Budeme potřebovat:

1 lžíci rostlinného oleje, 1 cibuli nakrájenou najemno, 2 velké brambory nakrájené na kostičky, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, 4 šálky kuřecího vývaru. sůl a pepř, 1 lžíci bílého jogurtu na ozdobu

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a restujeme na něm cibuli asi 5 minut do změknutí. Přidáme brambory a restujeme za častého míchání další minutu.
  2. Smícháme kmín, koriandr, kurkumu, skořici a závor se 2 lžičkami studené vody a vytvoříme pastu. Přidáme ji k cibuli a bramborám, dobře zamícháme a smažíme 1 minutu, aby se vůně uvolnily.
  3. Přilijeme vývar, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, zmírníme plamen, přikryjeme pokličkou a vaříme zvolna 30 minut do změknutí brambor. Vše rozmixujeme dohladka v mixéru. Vrátíme do hrnce a zvolna prohřejeme. Ozdobíme jogurtem a černým pepřem.

Kuřecí polévka s kukuřicí

Budeme potřebovat:

2 lžíce rostlinného oleje, 200 gramů nakrájeného kuřecího masa, 250 gramů okapané konzervované kukuřice, 800 ml kuřecího vývaru, sůl a pepř

Postup:

  1. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme kousky kuřete a zvolna je osmažíme.
  2. Přidáme kukuřici a kuřecí vývar a ochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 20 minut.

     Polévka z červené papriky

Budeme potřebovat:

2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 červené papriky nakrájené na kostičky, 1 cibule nakrájená nahrubo, 1 mrkev nastrouhaná nahrubo, 2 nasekané řapíky celeru, 1 kg zralých oloupaných rajčat, špetka šafránu nebo kurkumy (dle chuti), 2 lžíce krátkozrnné rýže, 3 šálky kuřecího vývaru, 1 lžíce rajského protlaku, 1/2 lžičky bazalky, sůl a pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme česnek, papriku a cibuli a smažíme 2 minuty. Přidáme mrkev, celer, rajčata a šafrán nebo kurkumu a smažíme další 2 minuty. Vmícháme rýži. Zakryjeme pokličkou a zvolna podusíme asi 5 minut. Přilijeme vývar. Vmícháme rajský protlak a bazalku.
  2.  Zakryjeme pokličkou a vaříme zvolna na mírném plameni asi 1 hodinu. Osolíme a opepříme. Polévku rozmixujeme, pyré vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání přivedeme téměř k varu, je-li třeba, ještě dochutíme.

    Čočková polévka s mrkví

    Budeme potřebovat:

    2 lžíce oleje, 450 gramů nakrájené mrkve, 1 nakrájenou cibuli, 2 nakrájené řapíky celeru, 100 gramů proprané červené loupané čočky, 3 a 1/2 šálku zeleninového vývaru, sůl a pepř, bílý jogurt a čerstvá sekaná petrželka na ozdobu

    Postup:

    1.Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a 6-8 minut na něm restujeme mrkev, cibuli a celer, dokud nemá zelenina lehce zlatavou barvu. Přidáme čočku a 3 šálky zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Zakryjeme pokličkou a vaříme zvolna asi 20 minut, dokud mrkev nezměkne.

    2. Polévku necháme 15 minut vychladnout a pak ji rozmixujeme dohladka. Vlijeme do čistého hrnce spolu se zbývajícím vývarem, přidáme sůl a pepř a před podáváním mírně ohřejeme. Přidáme lžičku jogurtu a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.